3 tipp, hogyan javíts a kapcsolataidon
#hklelekhid #hklifeguide

Számos helyről halljuk hogy a boldogságunk jelentősen függ a kapcsolataink minőségétől. Bár közhelyes, mégis nagyon fontos igazság, hiszen aki körül nincs meg az érzelmi háló, aminek része, magányossá válik. Ha éppen ilyen helyzetben vagy tudd, hogy ezen lehet változtatni, hiszen a kapcsolódási képességek fejleszthetőek.  

Ez a videó a kábitószerfüggőségről szól, de mindenkinek ajánlom hogy nézze végig, mert fontos társadalmi problémára mutat rá. Azt hiszem minden függőségre igaz, hogy a megoldásnak csak egy része a józanság; a szeretetteljes kapcsolatok is szükségesek a gyógyuláshoz. 

1. Tudatosítsd, kinek milyen szerepe van az életedben

Fontos néha rendet rakni a fejedben. Elgondolkodni, ki milyen szerepet tölt be az életedben. Miért fontos ez? Mert így nem az elvárások csapdájában élsz, nem csalódsz ùjra és ùjra, hanem tisztába vagy az igényeiddel, és azzal, hogy az adott kapcsolatodban azt ki tudod-e elégíteni. Például nem várod el a munkatársadtól azt a figyelmet, amit valójában a társadtól szeretnél megkapni. Vagy a szerelmedtől, hogy úgy viselkedjen mintha az anyukád/apád lenne, és biztosítsa számodra az állandó útmutatást mikor, mit tegyél vagy éppen ne tegyél. Ezeknek a szerep-keveredéseknek a hátterében sok esetben gyerekkori fel nem dolgozott érzelmi minták vannak, aminek a megoldásához érdemes külső, objektív segítséget igénybe venni. De sokat segíthetsz magadnak már azzal is ha erről elkezdesz tudatosan gondolkodni, figyeled a saját reakcióidat. Mert amikor egy szituációban sikerül felfedezned, hogy a reakciód nem is az illetőnek szól, hanem valaki másnak, és ezután veszed a bátorságot és rendezed az illetékessel a konfliktust, akkor nagy lépést teszel abba az irányba, hogy egyenrangú kapcsolataid legyenek.

Előfordult, veled hogy egy otthoni beszélgetésből benned maradt egy tüske, és aznap több vitás helyzetbe is keveredtél?

2. Bánj tisztelettel azokkal az idegenekkel akikkel találkozol; pincér, taxis, bolti eladó, telefonos értékesítő

Azt hiszem a szeretet és elfogadás mellett a tisztelet a harmadik nagyon fontos dolog, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy kiegyensúlyozott kapcsolataid legyenek. Ezeket mindenki elvárja és szomorú ha nem kapja meg. Vajon te tudod ezeket biztosítani mások számára?

Azért ajánlom ezt a gyakorlatot, hogy bánj olyan emberekkel is tisztelettel, akiket lehet többet nem is látsz, és/vagy éppen olyan a munkájuk ami megköveteli tőlük az önuralmat, vagyis nem szólnak vissza, hiszen te vagy a fizető vendég. Szóval azért gondolom ezt jó feladatnak mert ha elkezdesz erre figyelni, akkor megtanulod kezelni a negatív érzéseidet; azt, hogy a feszültségedet másképpen is le lehet vezetni, hogy az idegesség nem jogosít fel arra hogy a másikon vezesd le. És nem utolsósorban azt  hogy ha te egyenlőnek és egyenrangúnak tekintesz magaddal másokat, akkor ezt is fogod sugározni. Számodra is ez válik természetessé és nem lesz szükséged hatalmi harcokra az emberi kapcsolataid egyik területnén sem. Amikor kedves és figyelmes vagy attól te is több leszel.

3. Legyél őszinte és adj esélyt, hogy megváltozzon a kapcsolatotok

hands-heart-house_925x.jpg

Az őszinteség fontos eleme a kapcsolatoknak. Ez is ott szokott lenni a listán amikor rákérdezek valakinél milyen emberi kapcsolatokat szeretne. Ennek a megvalósítása könnyűnek tűnhet, azonban sokszor nem az. Az első dolog, hogy akkor tudsz őszinte lenni mással ha megtanultál magaddal is az lenni. A következő lépés, hogy megtanulod megfelelően kifejezni azt amit érzel, amit szeretnél a másoktól. Harmadik: meghagyni a másik szabadságát abban, hogy nem biztos hogy egyetértetek.

Gondold végig most az utolsó konfrontatív helyzetedet. Neked mi volt a felelősséged benne? Milyen érzést keltett benned a másik viselkedése? Te mit szerettél volna? Azt egyértelműen megfogalmaztad? És mennyire tudtad elfogadni az ő nézőpontját?

Ha egy számodra fontos személlyel konfliktushelyzet alakult ki, akkor érdemes nyugodt körülmények között meghallgatni a másikat, elmondani neki, téged mi bánt. Ezzel esélyt adsz a változásnak, ami nem biztos, hogy sikerül, de így hosszútávon olyanok vesznek majd körül, akikkel kölcsönösen értékesek lesztek egymás életében.

Te döntesz arról, mennyi energiát fektetsz a kapcsolataidba és magadba!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hklelekhid.blog.hu/api/trackback/id/tr1714638388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Időpont

Horváth Katalin

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz - Horváth Katalin